Agro

Mezőgazdasági kárfelmérés

Terméshozam felmérés

Korszerű drónjainknak köszönhetően a kár típusát, eredetét és az érintett terület nagyságát könnyen fel tudjuk mérni. A nagy felbontású kamera használatával a területről 3D-s térképet készítünk, így a termőföld állapota GPS koordinátákkal és időbélyeggel ellátva kerülhet archiválásra, melyet bármikor újra felhasználhatunk. Így egy későbbi állapottal probléma nélkül összevethető, illetve egy bizonyítási eljárásnál döntő tényezővé is válhat.
Hogy is működik ez pontosan?
Agro
A szárba szökkenés és a levelek kifejlődése után veszi kezdetét a dokumentálás. Egy speciális számítógépes felületen kijelöljük a kérdéses termőföldet és kiválasztjuk a drón repülési magasságát. A program ezután a repülési magasságnak megfelelően kiszámolja, hogy milyen útvonalon repüli le a leghatékonyabban ezt a területet. A programozás után mindösszesen annyi dolgunk van, hogy felügyeljük a repülést. A drón önmagától elkészíti a felvételeket, melyeket GPS tag-el lát el és visszatér a felszállás helyére. A képek elkészülte után a szoftver pár óra alatt összefűzi a képet és egy 3D-s térképet készít számunkra. Ezen a felvételen jól látszik a rögzítendő állapot, amely későbbi kérdéses ügyek rendezésének alapjául fog szolgálni. Ezek után már csak akkor van szükség újabb feltérképezésre, ha növényeink állapotára vagyunk kíváncsiak, vagy ha káreset merül fel. A kár számítása minden korábbi megoldásnál pontosabb lesz!
A kárfelderítésen túl a drónok szerepe kiterjed a növények termőképességének és vegetációs indexének (NDVI) felmérésére is. A fentebb részletezett módon lehetőség van a terület gyors berepülésére és feltérképezésére.
A speciális kamera által rögzített nagy felbontású képek összefűzése után egy átfogó képet kapunk arról, hogy a termőnövények hány százaléka beteg, vagy termőképtelen. A képek adatai alapján pontos, GPS koordinátákkal meghatározott térképet kapunk, így a kérdéses területek pontosan beazonosíthatók. Ezzel rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg, ugyanis pontosan be tudjuk határolni a kezelni kívánt területeket.
Mi is az az NDVI? Mit mutat meg?
Az NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) egy dimenziómentes mérőszám, mely egy adott terület vegetációs aktivitását fejezi ki. A növények napfény hatására visszavert, közeli infravörös (NIR) és látható vörös (RED) tartományban érzékelhető fényének különbségének és összegének a hányadosa. Az NDVI megmutatja a területet borító növényzet fajlagos klorofil tartalmát, melyből következtethetünk a vegetációs állapotra. A növényi levelekben található klorofil a fotoszintézis során elnyeli a 400-700 nm közötti fényenergiát és nagymértékben visszaveri a közeli infravörös fényt (700-1100 nm). Korábban ezen technológiák a műholdak által készített felvételekből voltak kinyerhetők. Napjainkra azonban a fejlett drón-technikának köszönhetően sokkal egyszerűbb dolgunk van. Az ismertetett egyenlet eredménye a -1 és a +1 közötti intervallumon értelmezett. A nullához közeli érték jelenti a növényzet hiányát, 0,2-0,3 a füves területeket. A 0,8-0,9-es értékek sűrű növényzetre utalnak. A légi felvételekből származó vegetációs térkép nem csak a növényzet sűrűségét, hanem az egészségi állapotát is fel tudja mérni. Egyszerűen fogalmazva, a növények állapota kimutatható  a spektrális tulajdonságaik változásából is. Tehát a levelek színezete kihat a vegetációs indexre, ami az elemzés szempontjából fontos alappillér.

 

 

Agro
Agro
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com